Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Huurkoop: trend of vaste waarde op de vastgoedmarkt?

28 mei 2020 | Ik zoek een woning

Voor heel wat jonge gezinnen is het ontzettend moeilijk om vandaag de dag een droomhuis te vinden én te kunnen kopen. Huizen worden in grote steden aan woekerprijzen verkocht maar ook in kleine steden en gemeenten blijven de vastgoedprijzen stijgen. Het fenomeen van de huurkoopwoning is hierop het antwoord, wij wikken en wegen deze formule even voor je af!

Hoe zit huurkoop in elkaar?

Je huurt al een tijdje een huis of appartement en bent er helemaal dol op, dan kan je als huurder de eigenaar (proberen) overtuigen om het pand aan jou te verkopen. Dit kan door het huis meteen te kopen met een woonlening of door een huurkoop aan te gaan.

Ga je deze uitdaging aan, dan blijf je in principe het vaste huurbedrag betalen maar wordt de huurvergoeding gezien als maandelijkse aflossing van de woning. Nadat je de volledige termijnbetaling hebt afgerond, ben je de gelukkige eigenaar van deze woning.

Ook bij huurkoop leg je verschillende aspecten vast zoals de volledige verkoopprijs, het eigendomsbehoud, het aflossingsschema en de rente.

Voordelen van deze formule

Alle partijen doen baat bij de formule van huurkoop. Het grootste voordeel voor de huidige huurder of de geïnteresseerde kandidaat is dat je een eigendom kan kopen wanneer je geen hypothecair krediet krijgt bij je huidige of andere banken. Dit komt meer en meer voor aangezien je voor een hypothecaire lening toch een aanzienlijk bedrag een eigen inbreng moet bijeen gespaard hebben.

Andere voordelen…

  • ook deze lening kan je van jouw belastingen aftrekken
  • vastgoed blijft stijgen in waarde, dus het is een vorm van beleggen
  • het huurgeld zie je niet meer terug, maar bij koophuur is dit een investering
  • de woning wordt na geruime tijd helemaal van jou, proficiat eigenaar!

Als verkoper of verhuurder is dit een goede vorm van beleggen. Bij huurkoop maak je meer winst dan op andere beleggingsvormen en er is een grotere garantie op afbetaling!

Nadelen van huurkoop

Je bent als koper al aansprakelijk vanaf de eerste afbetaling voor eventuele schade aan de woning, je bent dus niet langer beschermd als “gewone huurder” van het pand. Verder weet je als huurder niet altijd de verborgen gebreken aan het pand die je best op voorhand aanpakt. Ga dus niet blindelings een huurkoop aan maar spreek een energiedeskundige en schattingsexpert aan om voldoende informatie in te winnen!  

Onze mening

Wij denken dat huurkoop een vaste waarde zal worden na verloop van tijd.  Vooral jonge gezinnen zullen deze formule in de toekomst willen toepassen. De Nationale Bank wil dat potentiële kandidaten 20% van de aankoopprijs van de woning in eigen inbreng voorzien bij de aanvraag van een hypothecair krediet. Dit wil zeggen dat wanneer je een huis of appartement van 300 000 euro wil kopen, je een startkapitaal moet voorzien van maar liefst 60 000 euro, een bedrag die heel wat van die gezinnen niet zomaar bij elkaar hebben gespaard in 1 2 3… Hierbij is huurkoop een goed alternatief!