Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

EERSTE HULP BIJ RENOVATIE (EHBR)

14 mei 2020 | Ik ga verbouwen

Uit ervaring leren we dat heel wat van onze kopers hun huis renoveren. Af en toe gebeurt dit meteen na de aankoop maar vaak hebben heel wat mensen een langetermijnvisie voor ogen. Een verbouwing is vaak geen klus dat in 1 2 3 uitgevoerd wordt. Om die reden vergt een renovatie enige organisatie en een goed plan. We raden je aan om op voorhand volgende zaken vast te leggen om niet onnodig tijd te verliezen.

1/  Soort renovatie

Het leukste van de hele renovatie is het inwinnen van informatie. Koop op voorhand wat tijdschriften of boeken over interieur. Of ga de digitale toer op en maak een Pinterestaccount aan en zet wat moodboards op. Je kan nooit genoeg inspiratie krijgen!

Bedenk in eerste instantie ook wat je eerst moét verbouwen, want je hebt enerzijds renovaties met betrekking tot slijtage. Denk maar aan een dak die zo lek is als een zeef of de boiler die vaker stuk is dan dat het toestel werkt. Anderzijds heb je ook verfraaiingswerken naar persoonlijke smaak die de waarde van je huis verhogen. Zoals de gevel aanpakken of een totaalrenovatie van je keuken met gloednieuwe toestellen. 
 
Eens je een goed beeld hebt van welk renovatieavontuur je precies wil aangaan kan je overgaan naar de volgende stap: de basisvoorzieningen checken!

2/ basisvoorzieningen

Je zou niet de eerste zijn die begint met uitbreken en op sanitaire voorzieningen stuit waar je net een raam wil plaatsen. Vergeet niet dat iedere woning uniek is, van nieuwbouw tot interbellum woning. Elk pand heeft zijn eigen identiteit met de nodige complexiteit. Om geen financiële kater te krijgen is het belangrijk de werken goed in te schatten en vooral je nutsvoorzieningen in kaart te brengen.

Ga na waar de verwarming, sanitair en elektriciteit ligt in je huis en controleer de staat van deze voorzieningen. Als 1 van deze zaken niet langer aan de normen voldoet of verouderd is, pak je deze best ook aan om een duurzame en energiezuinige woning te creëren. Vergeet ook niet dat je bij het verbouwen van je woning verplicht bent te voldoen aan enkele technische normen, zoek deze dus zeker eerst op of vraag raad aan een energiedeskundige.

3/ vergunningen en premies

In principe dien je enkel een bouwvergunning aan te vragen voor structurele werken en werken die de capaciteit, vorm of stijl van je huis drastisch veranderen. Speel op zeker en vraag raad bij de dienst ruimtelijke ordening in jouw stad of gemeente.

Heb je besloten tijdens je renovatie het schrijnwerk, je gevel of isolatie van de woning aan te pakken? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een premie die het kostenplaatje zullen drukken. Vraag je premie tijdig aan en lees goed de voorwaarden zodat je hem niet misloopt door een pietluttig detail.

Wist je trouwens dat zowel vergunningen als premies gewestelijke bevoegdheden zijn en dus verschillen van regio tot regio?

4/ financieel plaatje

De laatste stap voor de effectieve uitvoering van jouw renovatieproject: de financiering. Beschik je over voldoende liquid middelen om de verbouwingen te betalen? Dan heb je deze stap eigenlijk niet meer nodig.

Beschik je over onvoldoende om de verbouwingen contact te betalen?  Dan heb je 3 mogelijkheden bij een kredietverstrekker: een persoonlijke lening, uitbreiding van je woonkrediet of renovatielening.

Als je al een hypothecair krediet lopen hebt bij een bank, ga dan zeker hier eerst langs. Je huidige bank zal meer geneigd zijn om je huidige woonlening uit te breiden met je renovatiebedrag dan een andere kredietverstrekker.

Een goede tip: bouw een veiligheidsbuffer in. Verzamel op voorhand alle informatie, offertes en budgetteer alles maar dan ook alles. Bouw hierboven op nog een veiligheidsmarge in van 10-15% want bij verbouwingen komen soms verrassingen boven tijdens het uitbreken of de aankoop van materialen. Wanneer je bijvoorbeeld naar de leverancier van vloeren gaat voor parket maar je plots meer voordelen ziet in kurk die toch wat duurder is…

Extra tips uit onze persoonlijke ervaring

  • Renoveren is nooit de fijnste klus en lijkt af en toe een beetje op kamperen. Verlies de moed niet want na het stof en al dat boren komt een mooi eindresultaat!
  • Bij een complexe verbouwing haal je er best een architect bij om op zeker te spelen, zo breng je jezelf en je gezin later niet in gevaar.
  • Weeg af wat je zelf kan doen om de kosten te drukken, bijvoorbeeld het uitbreken van een vloer of behangpapier van de muur halen.
  • Vertrouw altijd op je buikgevoel bij het kiezen van vaklui. Vraag minimum 3 offertes aan voor de werken en vergelijk zowel de prijs als de kwaliteit van het materiaal.
  • Spreek een einddatum af met de aannemer(s). Laat je niet in de luren leggen: zet de datum in het contract én volg dit nauwgezet op!

Als je de werken zelf uitvoert maar niets kent van sanitair en elektriciteit, laat je dit best uitvoeren door een expert. Je wil kunnen genieten van het resultaat zonder een brandje of overstroming natuurlijk 😉