Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

4 redenen om je huis te laten schatten

21 mei 2020 | Ik verkoop

Naast het feit dat een schatting bij ons kantoor helemaal gratis is sommen we graag nog enkele extra voordelen voor u op…

1/ Juiste prijs

Voor zowel koper als verkoper is een schatting geen slecht idee aangezien heel wat mensen vaak subjectieve criteria hanteren bij een waardebepaling van hun (toekomstige) woning.

Bij de verkoop van je huis kan je best meteen de juiste prijs op de woning zetten. Als je de woning te hoog in schat kan je kandidaat-kopers afschrikken en kan de woning lang te koop staan. En we hoeven je natuurlijk niet te vertellen wat het nadeel is als je je eigen woning te laag inschat…

Als koper is een huis kopen afhankelijk van heel wat criteria, ook subjectieve criteria spelen hierin een rol. Worden jullie meteen verliefd op het huis? Dan bestaat de kans dat je veel meer betaalt dan dat de woning effectief waard is, met een financiële kater tot gevolg als er nog renovatiewerken moeten gebeuren…

2/ Nieuwe lening

Bij een waardebepaling weet je exact waar je staat, zo is een schatting belangrijk bij volgende aspecten:

  • de uitkoopsom bij een scheiding van je partner
  • een hypothecaire lening herfinancieren
  • overbruggingskrediet
  • lopende lening groeperen tot 1 woonkrediet
  • aankoop van de nieuwe woning

Voor de kredietgever is de quotiteit belangrijk bij een lening. Hoe lager dit cijfer, hoe beter het tarief van jouw hypothecaire lening. Dit zorgt voor een betere onderhandelingspositie bij de kredietverstrekker, mooi meegenomen hé?

3/ Je gaat renoveren

Als je verbouwingen wenst uit te voeren aan jouw huidige woning wil je natuurlijk dat je huis na de werken meer waard is (en liefst meer dan het renovatiebedrag). Om die reden laat je best een schattingsexpert langskomen om samen de renovatieplannen te overlopen om de invloed op de waarde van je huis te bepalen.

Wist je trouwens dat je vaak je woonlening kan herzien en het bedrag van de renovatie extra kan lenen bij je kredietverstrekker?

4/ EPC

Wanneer je een huis verkoopt ben je verplicht om een EPC attest aan te vragen bij een energiedeskundige. Deze expert bepaalt doormiddel van enkele criteria hoe energiezuinig jouw huis is. Deze energiescore kan de waarde van je huis naar beneden halen of net laten stijgen bij een energieneutrale woning bijvoorbeeld.

Als koper kan je best je potentiële woning laten schatten door een expert mocht de verkoper dit nog niet uitgevoerd hebben. Een schatter zal het EPC attest meenemen in de schatting. Het verslag zal je een duidelijk beeld geven van de mogelijke (extra) kosten op vlak van energie.

Wist je dat er in België enkele verplichte energienormen gelden wanneer je verbouwingswerken uitvoert?

Erkend schattingsexpert

Wist je dat we bij Century21 Hippodroom beschikken over een erkende schatter? Deze service is volledig gratis en kan worden uitgevoerd binnen de 48u na aanvraag.

Bel ons, mail ons of spring binnen in ons kantoor te Drongen!